Subsidie schuimbeton aanvragen: voorwaarden en voordelen in 2024

Het isoleren van je vloer met schuimbeton biedt een effectieve manier om zowel de energierekening te verlagen als het wooncomfort te verbeteren. Wat veel huiseigenaren niet weten, is dat er aantrekkelijke subsidies beschikbaar zijn voor het aanbrengen van schuimbeton. De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie met schuimbeton, waardoor de kosten van het project flink lager uitvallen.

Wat is de subsidie voor schuimbeton?

In 2024 biedt de overheid een subsidie aan voor het isoleren van je vloer met schuimbeton. Dit isolatiemateriaal houdt de warmte beter vast en zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken, wat resulteert in lagere energiekosten. De subsidie bedraagt €11 per vierkante meter wanneer je schuimbeton combineert met een andere energiebesparende maatregel, zoals het plaatsen van een warmtepomp of het isoleren van de gevel. Wanneer je alleen de vloer isoleert, ontvang je €5,50 per vierkante meter.

Deze subsidie maakt deel uit van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waarmee de overheid energiebesparing in woningen wil stimuleren. Het is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Hoe vraag je subsidie aan voor schuimbeton?

Het aanvragen van subsidie voor schuimbeton is eenvoudig, zolang je de juiste stappen volgt. Om je op weg te helpen, hebben we een helder stappenplan samengesteld:

Stap 1: Laat het schuimbeton installeren door een professional

De subsidie geldt alleen wanneer het schuimbeton wordt aangebracht door een erkende installateur. Het is belangrijk dat de installatie professioneel gebeurt om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt en de subsidie kan worden aangevraagd. Professionals hebben een meldcode die vermoemd moet worden. Onze meldcode is: KA28559.

Stap 2: Verzamel de juiste documentatie

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt voordat je de aanvraag start. Dit zijn de belangrijkste documenten die je nodig hebt:

  • Factuur van de installateur: Dit document moet duidelijk de werkzaamheden, kosten en het gebruikte materiaal vermelden.
  • Foto’s van de werkzaamheden: Maak foto’s van de situatie voor, tijdens en na de installatie van het schuimbeton.
  • Technische informatie: Denk hierbij aan de Rc-waarde van het schuimbeton (minimaal 3,5 m²K/W) en de meldcode van het materiaal.

Stap 3: Vul het aanvraagformulier in op de RVO-website

De subsidieaanvraag verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt inloggen op hun website met je DigiD. Vul alle benodigde gegevens in en upload de verzamelde documentatie.

Stap 4: Dien de aanvraag binnen 12 maanden in

Zorg ervoor dat je de subsidieaanvraag tijdig indient. Je hebt maximaal 12 maanden de tijd om dit te doen vanaf het moment dat de eerste energiebesparende maatregel is uitgevoerd. Dit betekent dat je ruim de tijd hebt, maar het is belangrijk om hier niet te lang mee te wachten.

Stap 5: Beoordeling en uitbetaling van de subsidie

Na het indienen van de aanvraag beoordeelt de RVO of je in aanmerking komt voor de subsidie. Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt het subsidiebedrag overgemaakt op je rekening. Zorg ervoor dat alle gegevens en documenten correct en volledig zijn, zodat het proces snel verloopt.

Door deze stappen te volgen, kun je eenvoudig subsidie aanvragen voor schuimbeton en de kosten van je project flink verlagen.

Subsidievoorwaarden voor schuimbeton

Om in aanmerking te komen voor de subsidie op schuimbeton, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden die door de overheid zijn vastgesteld. Deze voorwaarden zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt toegepast en maximaal rendement oplevert. De belangrijkste eisen zijn:

  • Minimale Rc-waarde van 3,5 m²K/W: De isolatiewaarde van het schuimbeton moet minimaal 3,5 bedragen. Dit betekent dat de vloer voldoende geïsoleerd is om in aanmerking te komen voor de subsidie.
  • Professionele installatie: Het schuimbeton moet worden aangebracht door een erkende installateur. Zelf aanbrengen van het schuimbeton zorgt ervoor dat je geen recht hebt op subsidie. Dit is om te waarborgen dat de installatie goed wordt uitgevoerd en de isolatie het gewenste effect heeft.
  • Combinatie met andere energiebesparende maatregelen: Om het maximale subsidiebedrag van €11 per m² te ontvangen, moet je schuimbeton combineren met een andere maatregel, zoals gevelisolatie of het plaatsen van een warmtepomp. Wanneer je alleen schuimbeton laat aanbrengen, krijg je €5,50 per m².

Door deze voorwaarden goed te volgen, zorg je ervoor dat je in aanmerking komt voor de subsidie en optimaal profiteert van de voordelen van schuimbeton.

Subsidie voor kruipruimte-isolatie met schuimbeton

Het aanbrengen van schuimbeton in de kruipruimte is een populaire manier om de vloer te isoleren. Schuimbeton vult de ruimte onder de vloer volledig op, waardoor warmteverlies via de vloer drastisch vermindert. Dit maakt het een zeer effectieve vorm van isolatie, zeker in oudere woningen met een koude vloer. Combineer het met vloerverwarming voor optimaal wooncomfort.

Voor kruipruimte-isolatie kun je subsidie ook aanvragen op basis van het aantal vierkante meters vloeroppervlak dat wordt geïsoleerd. Wanneer je naast schuimbeton ook andere energiebesparende maatregelen neemt, kun je het maximale subsidiebedrag van €11 per vierkante meter ontvangen. Kies je alleen voor schuimbeton, dan ontvang je €5,50 per vierkante meter.

Dit maakt schuimbeton een voordelige oplossing voor huiseigenaren die hun kruipruimte willen isoleren en tegelijkertijd willen profiteren van financiële ondersteuning via de overheid.

De hoogte van de subsidie voor schuimbeton hangt af van het aantal energiebesparende maatregelen dat je neemt. Hier is een overzicht van de mogelijke bedragen:

  • €11 per vierkante meter: Dit krijg je wanneer je schuimbeton combineert met minstens één andere energiebesparende maatregel. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van een warmtepomp, zonneboiler of het isoleren van de gevel.
  • €5,50 per vierkante meter: Dit bedrag ontvang je wanneer je alleen kiest voor het aanbrengen van schuimbeton als isolatiemaatregel.

Naast de landelijke subsidie kunnen er ook lokale subsidies beschikbaar zijn via je gemeente of provincie. Het is daarom slim om de website van je gemeente te raadplegen of contact op te nemen met je gemeentehuis om te zien welke aanvullende regelingen er mogelijk zijn.

Hoeveel subsidie krijg je voor schuimbeton?

De hoogte van de subsidie voor schuimbeton hangt af van meerdere factoren, zoals het aantal energiebesparende maatregelen dat je neemt en de specifieke voorwaarden die gelden. Voor de ISDE-subsidie krijg ge €5,50 per vierkante meter. Naast de landelijke subsidie voor schuimbeton zijn er ook andere manieren om de kosten van je isolatieproject te verlagen.

Een van deze opties is de Energiebespaarlening. Dit is een lening met een aantrekkelijke rente, specifiek gericht op het financieren van energiebesparende maatregelen. Deze lening kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de kosten van schuimbeton of andere isolatiemaatregelen te dekken. Het voordeel van deze lening is dat je de investering in je woning spreidt, waardoor je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen.

Daarnaast kan het slim zijn om te kijken naar lokale subsidies. Veel gemeenten en provincies bieden aanvullende regelingen aan om huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Dit kan in de vorm van een subsidie of een lening zijn. Je kunt informatie hierover vinden via de website van je gemeente of door contact op te nemen met het gemeentehuis.

Door goed gebruik te maken van deze financieringsopties en subsidies, kunnen de totale kosten van je schuimbetonproject flink dalen, waardoor de investering sneller rendabel wordt.

SNH heeft een subsidie meldcode voor schuimbeton

Bij Schuimbeton Noord-Holland (SNH) kun je profiteren van de schuimbeton subsidie omdat wij voldoen aan alle eisen die de overheid stelt. SNH is BCRG-gecertificeerd, wat betekent dat onze schuimbetoninstallaties voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen. Hierdoor kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Onze schuimbetonoplossingen zijn opgenomen in de ISDE meldcodelijst, wat betekent dat je de subsidie direct via ons kunt aanvragen. We zorgen ervoor dat alle vereiste documentatie beschikbaar is, zodat je aanvraag zonder problemen verloopt. Dit maakt het proces voor jou eenvoudig en snel, en je kunt zonder zorgen genieten van de financiële voordelen van de subsidie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Op zoek naar een exacte kosten inschatting? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen